Na chłodne wieczory idealna do herbatki nadaje się
cytryna w rumie... Pomysł zaczerpnięty z prezentu świątecznego, internet przeszukany (wg przepisu
Kuchennefascynacje) i efekt następujący:
Składniki:
- 1 cytryna
- 1/2 - 3/4 szkl. cukru
- 1/3 filiżanki rumu
Cytrynkę dokładnie szorujemy wodą, zalewamy wrzątkiem. Kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem i wstrząsamy, żeby cukier opadał. Zalewamy rumem, zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy, aż cukier się rozpuści. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze cukrem, żeby uzyskać konstystencję syropu. Cytryna w rumie jest dobra po około tygodniu i można ją przechowywać przez pół roku.
Oprócz cytryny w rumie można zrobić cytrynę w rumie z cynamonem, cytrynę w rumie z wanilią oraz cytrynę w rumie z imbirem. Można zrobić także lemonki w syropie (przepis z
niam.pl).
1 komentarze:
Mniam, do herbaty świetna sprawa :)
Dzięki za przepis, muszę kupić rum i do dzieła :)
Prześlij komentarz