niedziela, 1 stycznia 2012

Z innej beczki - Kulinarnie 3

Na chłodne wieczory idealna do herbatki nadaje się cytryna w rumie... Pomysł zaczerpnięty z prezentu świątecznego, internet przeszukany (wg przepisu Kuchennefascynacje) i efekt następujący:


Składniki:
  • 1 cytryna
  • 1/2 - 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 filiżanki rumu

Cytrynkę dokładnie szorujemy wodą, zalewamy wrzątkiem. Kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem i wstrząsamy, żeby cukier opadał. Zalewamy rumem, zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy, aż cukier się rozpuści. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze cukrem, żeby uzyskać konstystencję syropu. Cytryna w rumie jest dobra po około tygodniu i można ją przechowywać przez pół roku.
Oprócz cytryny w rumie można zrobić cytrynę w rumie z cynamonem, cytrynę w rumie z wanilią oraz cytrynę w rumie z imbirem. Można zrobić także lemonki w syropie (przepis z niam.pl).

1 komentarze:

Ania pisze...

Mniam, do herbaty świetna sprawa :)
Dzięki za przepis, muszę kupić rum i do dzieła :)

Prześlij komentarz

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themeswww.freethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree CSS Templates Dreamweaver