Zakupiłam niedawno w zachęcającej cenie wolnowar Delta o stopniowanej regulacji mocy i pojemności 6,5l. Trzeba było więc go sprawdzić i coś upichcić :)
Bigos myśliwski
- 1kg kiszonej kapusty (przepłukanej 2-3 razy)
- 60 dag boczku
- 30 dag kiełbasy myśliwskiej
- grzyby suszone (u mnie w przeważającej ilości podgrzybki)
- suszone śliwki (u mnie węgierki)
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- przyprawa do bigosu
- ząbek czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
Dzień wcześniej namaczamy grzyby i śliwki. Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy. Kapustę przemywamy, kroimy, wykładamy do wolnowaru, dodajemy
mięso, namoczone grzyby, śliwki oraz przyprawy. Mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 6-7 godzin przy niskiej mocy.
Bigos nastawiłam na noc, coby zmysłem zapachu wyczuć czy nic się nie przypala...
Przepis lekko modyfikowany zaczerpnięty został stąd (głównie by zaznajomić się z czasem pracy wolnowaru).
Kolejnym planem wykorzystania wolnowaru jest przygotowanie w nim gołąbków :)
Bigos nastawiłam na noc, coby zmysłem zapachu wyczuć czy nic się nie przypala...
Przepis lekko modyfikowany zaczerpnięty został stąd (głównie by zaznajomić się z czasem pracy wolnowaru).
Kolejnym planem wykorzystania wolnowaru jest przygotowanie w nim gołąbków :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz