sobota, 23 sierpnia 2014

Kurki na jajecznicę i spacer po lesie

U nas sezon na kurki zaczął się niedawno. Ponieważ w rodzinie bardzo lubimy zbierać i jeść przetwory z grzybów, a na podgrzybki i prawdziwki jeszcze za wcześnie i zbyt sucho, pojechaliśmy na kurki.




Nie było ich zbyt wiele, ale na pyszną jajecznicę starczyły :) Przy okazji dotleniliśmy się trochę i poobserwowaliśmy  zmiany, jakie zaszły w lesie.






W naszych grzybach nie było zbyt dużo piasku, wiec spokojnie je oczyściłam na sucho, ale znalazłam przy okazji sposób na oczyszczanie kurek "na mokro", który przedstawiam poniżej:

Zasy­pu­jemy kurki solą, zle­wamy wrząt­kiem, mie­szamy. Kurki pły­wają po powierzchni, a piasek opada na dno. Wybie­ramy kurki łyżką cedza­kową, osu­szamy na ręcz­niku, w razie potrzeby ope­ra­cję powta­rzamy. Kurki trochę obkurczają się, ale nie tracą ani na kształcie ani na smaku.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themeswww.freethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree CSS Templates Dreamweaver