czwartek, 1 marca 2012

Kulinarnie - sernik z rosą

W pracy jest niepisany zwyczaj przynoszenia ciast na imieniny. Okazało się także, że koleżanki bardzo lubią piec serniki. A największym powodzeniem cieszy się sernik z rosą. Zaciekawiona ową rosą, postanowiłam upiec taki sernik (przepis wzięłam od blogani).


Sernik z rosą

Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Składniki na masę:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 budyń waniliow
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • opcjonalnie aromat cytrynowy
Składniki na krem bezowy:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem. Spód podpiec 20 min w 180`C.

Ser zmielić dwa razy, dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Masa serowa jest płynna, a dzięki temu sernik wyjdzie wilgotny. Jeśli wolimy bardziej budyniową masę, to możemy zamiast jednego opakowania budyniu wsypać 2. Masa będzie wciąż smaczna, a konsystencja budyniowa. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 50 min  w 180`C.

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.10 min do lekkiego zezłocenia się bezy. Im bardziej spieczona beza, tym słabiej wyjdzie rosa.

Sernik zostawić do wystudzenia na powietrzu, a następnie przenieść do lodówki, dzięki czemu krople rosy wychodzą po około 1 godziny.

Smacznego!!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themeswww.freethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree CSS Templates Dreamweaver