niedziela, 10 czerwca 2012

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Jesteśmy w połowie sezonu truskawkowego. Podobno...

Postanowiłam więc skorzystać z tego i wypróbować przepis na ciasto rabarbarowo-truskawkowe (znalezione tu: http://2smaki.pl/index.php/ciasta/ciasto-z-rabarbarem-bardzo-proste/). Ciasto okazało się lekkie, delikatnie kwaskowe dzięki rabarbarowi, wprost idealne na letnie dni do kawy na tarasie. Przepisu nie modyfikowałam zbytnio - dodałam jedynie cukier waniliowy.

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 50 dkg truskawek i rabarbaru
  • cukier puder do posypania
Białka ubić na pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier, żółtka oraz olej. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wymieszać Na koniec dodać pokrojony w plasterki rabarbar i truskawki i  wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 26 cm i piec przez godzinę w 170°C.

1 komentarze:

Unknown pisze...

OMG jakie pyszności. Jak tu przejść na dietę, jak tu tyle fajnych przepisów godnych wypróbowania.

Prześlij komentarz

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themeswww.freethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree CSS Templates Dreamweaver